Jest bardzo popularna wśród wegetarian i wegan, ponieważ zastępuje białko zawarte w produktach mięsnych. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny, które mogą łagodzić objawy menopauzy, obniżać ciśnienie i cholesterol oraz zapobiegać osteoporozie i nowotworom. Mimo to może powodować działania niepożądane. Jakie właściwości ma soja i jakie są przeciwwskazania do jej spożycia?
Jakie właściwości ma soja?
Soja ma właściwości przeciwnowotworowe
Swoje właściwości przeciwnowotworowe soja zawdzięcza fitoestrogenom. Fitoestrogeny zawarte w soi to izoflawony: genisteina, daidzeina i glyciteina. Izoflawony hamują powstawanie nowych naczyń krwionośnych, które są niezbędne do rozrostu tkanki nowotworowej w guzie nowotworowym. Naukowcy zaobserwowali istotny związek pomiędzy dietą bogatą w soję a mniejszą zachorowalnością na raka piersi i prostaty.
Soja łagodzi objawy menopauzy
Fitoestrogeny zawarte w soi mogą łagodzić objawy menopauzy, ponieważ przypominają naturalne estrogeny, których w okresie przekwitania zaczyna brakować. Fitoestrogeny regulują poziom estrogenów, a tym samym łagodzą objawy spowodowane ich niedoborem, to znaczy uderzenia gorąca i zawroty głowy.
Soja zapobiega chorobom serca
Izoflawony zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i poziom złego cholesterolu oraz regulują poziom ciśnienia tętniczego.
Soja wspomaga pracę chorej wątroby
Produkty bogate w białko sojowe redukują ilość tłuszczu, który gromadzi się w wątrobie osób otyłych, podczas gdy wygląd osób szczupłych nie ulega zauważalnej zmianie.
Soja zmniejsza ryzyko osteoporozy
Fitoestrogeny mają działanie zbliżone do estrogenów ludzkich, dlatego mogą zwiększać gęstość kości, a co za tym idzie – zapobiegać osteoporozie.
Soja – przeciwwskazania do spożycia
Soja zawiera wiele substancji antyodżywczych takich jak:
- oligosacharydy, które fermentują w przewodzie pokarmowym, przez co powodują wzdęcia. Poddanie soi wysokiej obróbce termicznej zmniejsza, a nawet całkowicie eliminuje ich ilość,
- białko sojowe, na które uczulone jest wiele małych dzieci,
- lecytyna sojowa – kolejny alergen,
- tioglikozydy, które mają negatywny wpływ na pracę tarczycy. Spożywane regularnie w dużych ilościach mogą spowodować powstanie wola tarczycy lub wystąpienie objawów niedoczynności tarczycy.
Dodaj komentarz