Efekt ciasta kojarzy nam się zazwyczaj z lekko uwydatnionym po słodkim obżarstwie brzuchem. Jednak efekt ciasta może występować także na naszej twarzy! Dowiedz się, czym jest efekt ciasta w makijażu i jak można sobie z nim poradzić?
Bywają dni, w których żadne kosmetyki nie chcą współpracować z naszą twarzą. Podkład nierównomiernie się rozprowadza zostawiając grudki i smugi? Puder osadza się na twarzy tworząc płaski mat? Zbyt ciężki produkt waży się na skórze? To właśnie jest efekt ciasta – brzydki, uwidaczniający niedoskonałości i tandetny. Jak go uniknąć?
1. Nie zapominaj o peelingu twarzy
Regularne stosowanie peelingu sprawi, że cera będzie wyraźnie gładsza, a zatem podkład będzie rozprowadzał się lepiej. Usunięcie martwego naskórka, pozbycie się odstających skórek i wygładzenie cery to pierwszy krok do tego, aby produkty do makijażu nie osadzały się i nie uwidaczniały tych niedoskonałości.
2. Zadbaj o odpowiednie nawilżenie skóry
Idealnie gładka cera to zasługa nie tylko dobrego podkładu. Cerę trzeba odpowiednio przygotować pod kosmetyki do makijażu. Peeling to jedno, a nawilżenie to kolejny etap pielęgnacji. Warto stosować kremy nawilżające do twarzy i wspomagać je (co jakiś czas) maskami wygładzająco-nawilżającymi. To pozwoli uniknąć kłopotu niewyrównanej cery.
3. Daj szansę bazie pod podkład
Bardzo często zapominamy o tym, że niezwykle ważne jest, aby cera była odpowiednio przygotowana pod kosmetyk. Jeśli kładziemy bazę pod cienie do powiek, żeby je utrwalić, to czemu nie zastosować bazy pod podkład? Taki produkt ułatwi rozprowadzenie podkładu i wyrówna skórę dając efekt idealnie gładkiej cery bez efektu ciasta.
4. Wybierz odpowiedni podkład
Mimo, że za efekt ciasta odpowiada najczęściej nieodpowiednia pielęgnacja skóry, zły podkład również może grać tutaj olbrzymią rolę. Należy postawić przede wszystkim na podkłady rozświetlające, bo te matujące będą podkreślały suchość skóry. Idealne wyrównanie cery zapewni podkład o lekkiej formule, wodnisty i niezbyt ciężki.
5. Naucz się aplikacji kosmetyków
Współwinowajcą efektu ciasta jest nieodpowiednia aplikacja. Puder najlepiej rozprowadzać miękkim pędzlem, a podkład gąbeczką. Aplikator warto otrzepać z nadmiaru kosmetyku, bo zbyt duża ilość produktu zawsze doda sztuczności makijażowi. Zaleca się też, aby oba produkty nakładać na twarz techniką wklepywania.
Dodaj komentarz