Jeżeli nie lubisz ich smaku i jesz je tylko dlatego, że ryby są zdrowe, przeczytaj ten artykuł. Dzięki temu nie będziesz musiała dłużej zmuszać się do tych gatunków ryb, których nie lubisz, i skupisz się wyłącznie na rybach zdrowych. Do nich warto się zmuszać. Poznaj zdrowe i niezdrowe ryby.

ryby-zdrowe.jpgRyby zdrowe:

Pstrąg
Charakteryzuje go chude mięso i największa spośród ryb słodkowodnych zawartość kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Pstrąg ma niewiele kalorii, a dużo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu.

Śledź
Chociaż śledź jest zaliczany do ryb tłustych, zawiera stosunkowo mało kalorii. Jest bogaty w potas, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Z kolei zawarty w nim kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledź poprawia nastrój i działa antydepresyjnie, ponieważ jedzenie go zwiększa poziom serotoniny. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację.
Śledź jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i tłuszczu. Znajdujący się w tym ostatnim kwas EPA rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zwiększa odporność. Śledź zawiera witaminy A, D, E, B6 i B12 oraz żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.

Karp
Karp zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest źródłem witamin z grupy B. Mięso karpia składa się z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu.

Miruna
Miruna zawiera dużo białka, dlatego może być spożywana jako substytut mięsa czerwonego i drobiowego. Mirunę charakteryzuje niewielka liczba kalorii i wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Miruna zawiera witaminę A, witaminę B12, która zapobiega anemii, niacynę, która poprawia wygląd skóry, i potas usprawniający pracę serca, mięśni i układu nerwowego.

Mintaj
Mintaj należy do ryb chudych, ale i zawiera bardzo małą liczbę niezbędnych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mintaj stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka i fosforu. Jest szczególnie polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ponieważ nie akumuluje rtęci.

Ryby niezdrowe:

Okoń nilowy
Okoń nilowy jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3 i sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może spowodować zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu.